tiistai 29. huhtikuuta 2014

5+1 Neuvola ja ultra varattu, ja viljelytulokset saatu

Nonni, uusi viikko, uudet kujeet.

Eilen, maanantaina, hain lisää sairaslomaa koska sunnuntai ilta oli hankala kipujen kanssa. Eilinen onneksi meni jo huomattavasti paremmin, ja tänään on tuntunut jo lähes normaalilta :)

Tänään sain viljelytulokset. Kaikki negatiivisia. Kaikki. Siis mitä ihmettä? Minulta ei löytynyt mitään vatsatautia, myrkytystä, ei mitään. Juttelin oikein mukavan hoitajan kanssa, ja sain ohjeeksi seurata olotilaa; jos mahakipuja tai ripulia jatkuu vappuna niin pe takaisin lääkäriin; sitten lääkäri katsoo mitä lisäkokeita on tarpeen tehdä. Jos ei jatku, hyvä niin.
Hoitajan mielestä olisi mahdollista että kaikki tämä, olisikin johtunut raskaudesta? Mutta emme spekuloineet asiaa tarkemmin koska yksikään lääkäri ei ollut kanssamme samaa mieltä :D

No, pääasia kai on, että olo on jo parempi. Uskalsin syödä jo vähän kunnollista lämmintä ruokaakin :)

Uutiset saatuani soitin neuvolaan, ja varasin ensikäynnin.
Hoitaja joka puhelimeen vastasi oli tosi mukava ja kyseli kaikenlaista, neuvoi mitä lomakkeita pitää täyttää etukäteen ennen neuvolaan tulemista, ja kertoili ketä siellä työskentelee yms. Puhelu oli jotenkin tosi luonnollinen ja mukava :)
Sain ajan toukokuun loppupuolelle, sitten kun on n. 8+3

Onko teillä puoliso tullut mukaan ensimmäiselle neuvolakäynnille?

"Ensikäynti

Ensimmäinen käynti neuvolassa luo pohjan koko raskauden neuvolaseurannalle. Silloin vanhemmille tehdään laaja terveystapakysely. Samoin käydään läpi vanhemmilla tai suvussa olevia riskitekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia raskauden aikana tai altistaa lasta sairastumiselle myöhemmin. Ensikäynnille on hyvä varata reilusti aikaa ja isän on hyvä olla mukana.

Käynti rakentuu kattavasta tietopaketista liittyen raskauteen yleensä, ravitsemukseen ja liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin. Tällöin aletaan myös keskustella kasvusta vanhemmuuteen ja sen mukanaan tuomista muutoksista. Neuvolatoiminnan ollessa perheestä ja perheen tarpeista lähtevää, rakentuvat neuvolakäynnit yksilöllisiksi perheen mukaan.

Muistilista äidille ensikäyntiä varten:
- tarkista viimeisten kuukautisten alkamispäivä ja kierron pituus
- selvitä oletko sairastanut vihurirokon tai vesirokon, tai onko sinut
rokotettu näitä vastaan
- tuo mukanasi äitiyskortti mikäli sinulla on aikaisempia raskauksia
- ole 4 tuntia virtsaamatta, neuvolassa sinulta otetaan virtsan
bakteeriviljely
"

Mistä selvitän olenko sairastanut vihurirokkoa? tai onko rokotettu? :D
Mistä te olette selvittäneet?
Ikivanhoissa neuvolakorteissa lapsuudesta ei saa ainakaan mitään selvää... ja en tiedä missä on merkintöjä sen jälkeen? Heti meni vaikeaksi ;)

Varasin lisäksi yksityiseltä ultran 7+2 päivälle, toivottavasti se olisi riittävä, jos ei, niin menen uudelleen ennen neuvolaa 8+1 tai 8+2. Haluan varmistua ennen neuvolaa että siellä joku on, oikeassa paikassa, ja sykkeellä.

On jännittävää että kalenteri täytyy tällaisista jutuista... toivottavasti pikku pulla pysyy matkassa että näihin myös päästään! :)

Nyt toivotaan että viikko jatkuu hyvänä.... :)

Ihanaa päivää kaikille!Terveisin,
Mea

20 kommenttia:

 1. Mukava kuulla, että vatsaoireet helpottavat :)

  Minulta ei kyllä ole kummassakaan raskaudessa kysytty mitään vihurirokosta, onpa outoa :D en kyllä tiedä mistä tuollaisen tiedon edes kaivaisin, joten minusta ei nyt ollut apua.

  Esikoisen kohdalla mies oli ensimmäisellä neuvolakäynnillä mukana, mutta ei enää nyt pikku kakkosen kohdalla. Minusta ja miehestä jo se esikoisen ensimmäinen neuvolakäynti oli aika turha, varsinkin jos ruokavalio, liikunta yms. asiat on jo kunnossa. Toki jos miestä yleisesti kiinnostaa raskaus ja sen seuranta niin kannattaa lähteä mukaan, siellä voi kuitenkin kysellä kaikesta mikä askarruttaa mieltä. Miehelle ei oikein muuten tuollaisia tilaisuuksia tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies on sen verran hiljainen kyllä että liekö kysyisi neuvolassa mitään vaikka mielessä olisikin, kyselee sitten minulta, luulen :D mutta jotenkin olisi kyllä mukavaa kun ensimmäinen raskaus että mies on mukana, kaikki niin uutta ja outoa... :) hih! :)

   Ma ja ti oli kyllä vatsan kannalta jo tosi hyvät päivät, toivotaan että hyvä tuuli jatkuu! :)

   Poista
 2. Se voi olla että sun keho on vaan reagoinut näin kurjalla tavalla alkaneeseen raskauteen. Aika jännä että kaikki testit negoja... :( Jos mä olisin sä, liioittelisin kipuja tk:ssa hiukan ja vaatisin ultrausta ;) eikös sulla kuitenkin ollut pahoja alavatsakramppej tms. Sano että vaadit varmistuksen ettei ole kohdunulkoinen tms. Näin säästäs sen ar-ultran hinnan ;) meillä ainakin liikkui satasessa... Ai paha minä!

  Eikös se neuvolaan soittaminen tee asiasta niin paljon todellisempaa <3 meillä mies ei käynyt missään raskauden neuvoloissa. Kivahan se olisi ollut jos ekalle käynnille olisi päässyt, mutta ei sen takia kannata töistä palkatonta pyytää. Aika turhaa kuitenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettelin toki jonkin verran noita vatsajuttuja, juurikin kun ajattelin että jos liittyy raskauteen niin löysin joitaki kirjoituksia jossa jotkut kertovat kärsineensä kovista vatsakivuista ja ripulista mutta kukaan ei kertonut liittyikö se ruokaan.. Mulla eivät juurikaan sen takia uskoneet että raskaus aiheuttaisi, koska kivut tuli syönnin jälkeen... mikä lie.
   Ja kyllä mä päivystyksessä ulvoin niitä vatsakipuja ja yritin liioitellakin, tuntu ettei niistä vaan kiinnostanut pätkääkää :D :D.... Olisi pitänyt olla vielä överimpi!

   Meillä onneksi miehellä joustava työaika, niin helppo tulla mukaan jos vaan haluaa kun työaikoja ei kytätä. :)

   Poista
 3. Mulla oli eka neuvola 8+0 ja ainoo mitä tiesin oli noi menkat ja vissiin viime neuvola kerralla, joka oli viides tai kuudes, kysyttiin et oonko sairastanu vesirokon eikä noista rokoista oo muuta puhuttu :) Ja oli mies mukana ekalla kerralla, vaikka oli aika turha koska saatiin vaan papereita ja vihkosia kaikenlaisista jutuista. Siinä kyllä samassa neuvolalääkäri ultras, kun sattu olemaan sen verran aikaa ni olihan siinä kohtaa mukava että mies oli kattomassa :) Mut sit jossain vaiheessa ku on laajempi terveystarkastus ni miehen on hyvä olla mukana niin tarkastetaan miehen verenpaineet, paino, hempat ym ja puhutaan voimavaralapusta joka pitää täyttää ennen sitä käyntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on hyvä jos tulee kerta johon tulee kaikki tiedot miehestäkin :) Meillä hän ei juuri sairastele mutta eipä ole tietoa juuri verenpaineista ja muistakaan kun sen ei tartte koskaan käydä missään, heh :) :)

   Poista
 4. Lapsuusajan neuvolakortti jos löytyy niin mpr- rokotuksessa on suoja vihurirokkoa vastaan :) niitä pitäisi olla 2 kpl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pitääpä kaivella neuvolakortit läpi koska ne on kyllä olemassa :) :)

   Poista
 5. Meillä ei kyllä ollut mies ekassa neuvolassa, kun hän ei päässyt. Toisaalta, ei kyllä myöskään erityisesti esitetty toivetta, että isä olisi mukana. Eikä mielestäni tuossa ollutkaan isälle mitään kovin ihmeellistä. Lähinnä käytiin paljon läpi ruokavaliota ja sairaushistoriaa. Meillä on vasta nyt neljännellä kerralla isä ekaa kertaa neuvolassa mukana,kun halutaan molemmat kuulla noista Kela-jutuista. Ultrissa hän on toki käynyt mun kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kela juttu on ehdottoman hyvä että molemmat on mukana, että on monta korvaa kuulemassa ja monta päätä muistamassa! :D

   Poista
 6. Kiva kuulla että voit jo paremmin :)

  Meillä mies tulee kaikkiin neuvoloihin ja ultriin ym. mukaan (jos vaan saa työn puolesta ne sovitettua). Siten pystyy myös osallistua raskauteen :)

  Kysäse vanhemmiltasi noista rokoista ja rokotteista, saattavat muistaa paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa jo elämä voittamaan, pari hyvää päivää ollut, toivottavasti jatkuu :)
   Tai onhan toi vatsa kokoajan ihan outo mut toivottavasti hyvästä syystä ;)

   Mietin et kysyisin vanhemmilta noista, mutta en halua vielä kertoa tästä heille, enkä tiedä minkä varjolla kysyisin :) Pitää etsii ne vanhat neuvolakortit ja katsoa saako sieltä selvää... :)

   Poista
 7. No onpa outoa, ettei viljelyistä selvinnyt mitään. Toivottavasti olo on kuitenkin parempi.
  Lapinlahja on ollut mukana aina, kun on töiltään pystynyt. Sanoisin, että noin 85% kerroista. Ekassa neuvolassa oli mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On olo jo parempi, onneksi, aloinki oleen jo aika poikki kaikkiin kipuihin... nyt sitten odotellaan niitä uusia pahoinvointeja.. iik! :D

   Poista
 8. Hei Mea ja onnea plussasta! Vaikuttaako munuaissairaus millään muotoa raskauteesi? tai raskaus munuaisiin? Itselläni todettiin iga -raskauden jälkeen ja hiukan mietteissä on ollut pikkukakkonen.. Lääkärille sanottu tähän asti, ettei lapsitoiveita, mutta täytyy ensikuussa hiukan perua puheita :) t:Kipsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kipsu! :)
   Joo, mulla ainakin iga- on sen verran pitkällä että jouduin esim. odottamaan lapsilupaa n. 1.5v lääkärissä, eli sairaus vaikutti niin että kun arvot olivat tosi huonot niin raskaus olisi ollut todella suuri riski munuaisille, ja on kyllä edelleenkin, mutta lääkkeillä saatiin arvoja vähän parempaan niin uskalsi lähteä tähän ;)
   Eli raskaus voi kiihdyttää munuaisvuotoa joka taas edistää taudin kulkua, ja se on aina huono juttu :( ja tietenkin on aina vaara että vauva sitten potkii munuaisia (olen joskus kuullut että joillakin munuaiset turvonneet kun vauva potkinut niihin) jolloin niihin tulee "lisävahinkoa"...
   Raskausajandiabetes pahentaa tautia ja vuotoa munuaisissa, ilmeisesti nopeuttaa taudin etenemistä entisestään, se on huono...
   ja... hmm... munuaistauti itsessään lähinnä sisältää paljon riskejä, sikiön hidasta kehittymistä (37%) tms.. Hei lukaseppa tuo pdf jonka os. aikaaan pastesin tänne: http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96515.pdf siinä on tosi hyvin tietoa, en muista kaikkea itse :)

   Jos mitä tahansa tulee lisää mieleen kysyä, kysele ihmeessä tai lähetä s.postia mulle haikaranbongaaja (a) gmail. com niin jutellaan :) Ois kiva kuulla miten sitten pikkukakkosen odotuksen kanssa menee! Janoan kuulla kokemuksia :) :)

   Poista
  2. Kävin lukaisemassa tiedostan ja juuri noinhan se meidän raskautemme eteni. Alkoi tulla proteniinia virtsaan ja epäiltiin raskausmyrkytystä. Sikiön kasvu hidastui ja jouduin osastolle tarkkailuun. Verenpaineet nousivat, proteiini lisääntyi ja sikiön kasvu pysähtyi. Keisarinleikkaus raskausviikoilla 36+1. Ja koska proteiini ei hävinnyt, tehtiin biopsia, josta ilmeni iga. Vauvalla kuitenkin kaikki hyvin ja vauhdilla kasvetaan. Mutta ilmoittelen kuinka suunnitelmat etenevät :) Kipsu

   Poista
  3. Mulla juurikin pelkona se, että koska virtsassa on jo isot määrät proteiinia valmiiksi, että jos se vaan kasvaa ja kasvaa raskauden aikana että mitä kaikkea vahinkoa siitä voi tulla itselle, ja tietenkin sikiölle, ja että joutuuko synnyttämään keskosena tms jos ei pääse loppuun asti. :/ Koska tietenkin sitä toivoisi että kaikki menisi suht hyvin ja tulisi terve lapsi :)

   Poista
  4. Meillä ainakin seurasivat lopuksi todella tiuhaan ultralla kasvua ja muutenkin vointia. Tuntui, että hyvissä käsissä ollaan. Koita vaan olla stressaamatta. Myö hoettiin, että voipaketinkin kokoinen vauva on selvinnyt :) Kipsu

   Poista