lauantai 10. tammikuuta 2015

Sektiosta toipuminen ja mietteitä

Kun kuudentena (torstai) päivänä pääsi sairaalasta pois, olin vielä melkoisen kipeä. Kävely oli aika hidasta, ja autoon meneminen vihloi. Pitkään jos istui paikallaan ja nousi, niin sattui vielä kovin ja hetki meni että pääsin "suoristautuminaan" kivun kanssa, mutta kun pääsi liikkeelle kivut helpottivat nopeasti.

(kuten joku mulle sanoikin "liike on paras lääke" So true! vaikkei sillon siltä tuntunutkaan ;))

Sain sairaalan fysioterapiasta lainaksi tukivyön öitä varten kun kääntyminen sattui niin s*tanasti vielä. Tukivyön idea on siis pitää koko löllerömasu yhtenä pakettina kun kääntyy tai nousee, niin ei revi tikkejä niin pahasti.

Söin särkylääkkeitä (panadol 1g) torstaista seuraavan viikon tiistaille, mutta sitten ne alkoivat unohtumaan, ja tajusin etten oikeastaan enää edes tarvitse niitä.

Viikko sektiosta
Öisin haava on vielä kipeä ja "syvät tikit" kiristävät jos pitkään makaa paikallaan

2 viikkoa sektiosta
Tikit sain pois tämän viikon alusta. Vatsa "painaa" ihan erin tuntoisesti kun tikit ei kursi aluetta kasaan. Erilaista tikkien aluen herkkyyttä on nyt esiintynyt ja pieniä vihlaisuja välillä toisella puolella sektio haavaa.

3 viikkoa sektiosta
Haava aluetta kutittaa mutta kun "raapii" ei alueella olekaan tuntoa.. ?! :D Kaikki muitakin outoja tuntemuksia on haava- ja tikkialueella mutta vähemmän enää kipuja. Välillä kun alue "väsyy" tai on pitkään paikallaan, saattaa liikkeelle lähdössä olla jotain pieniä kiputuntemuksia mutta pääasiassa voi liikkua jo täysin normaalisti :)
Haava punoittaa ikävästi ja on rumannäköinen.

4 viikkoa sektiosta
Olen hieman huolissani kun sektiohaavan punoitus ei hellitä, teen edelleen ahkerasti "ilmakylpyjä" minkä ehdin muun haavan putsauksen lisäksi. Alue ei ole poikkeuksellisen kipeä eikä mitään.
Kipuja on muutenkaan enää harvoin, jos rehkii liikaa, saattaa haava ilmoitella asiasta muuten olo alkaa olemaan täysin hyvä! :)

5 viikkoa sektiosta
Wuhuu! Näen haavan jo helposti itsekin. Pahin mahaturvotuskin on siis helpottanut. Haavan punoitus on hieman laskenut, on edelleen punainen mutta ei kirkuvan punainen kuitenkaan :)
Haava on vihlaissut enää ihan yksittäisiä kertoja silloin tällöin. Pääasiassa en edes muista haavaa enää. Rumat jäljet vain harmittavat.

6 viikko sektiosta
Sektiohaava on edelleen puna-violetti mutta muuten siinä ei ole juuri tuntemuksia. Välttelen lähinnä enää liian painavia kannettavia. En muuta. :)

7 viikko sektiosta
Sektiohaava on edelleen puna-violetti mutta ei kuumota, arista tai mitään. Satunnaisesti on "tunnottomuutta" alavatsalla mutta muuten sen jo on unohtanut että on mitään leikattu, eli mihinkään ei satu enää. Voin ihan normaalisti liikkua, käydä kävelyllä, nostaa vauvaa tms. Olen ainoastaan varonut edelleen yli 5kg nostoja, just in case! :)

Parantumiseen olen ollut ok tyytyväinen, ensimmäinen viikko oli suoraan sanoen aivan perseestä, toinen jo hieman helpompi, kolmantena uskoin jo että tämä voitetaan ja neljäntenä haavaa ei juuri enää edes ajatellut ellei se jotenkin "ilmoittanut itsestään"... ainoastaan on muistanut varoa liian painavia taakkoja. Pelkäsin että parantumiseen menisi kauemmin. Että sillain postiviinen ylläri :)

Haava on karseen näkönen. En tiedä onko kaikilla muillaki, mutta mulla ainakin. Puna-violetti koko leikkausviiva, ja jokainen tikkikohta erikseen on punainen ja iho on siitä kohtaa "venyneen"näköinen. Liekö koskaan tulee kovinkaan kivan näköiseksi.
Kaverilla oli kokeiltu sektiossa pelkkää haavateippiä tms eli ei tikkejä, ja hänen haava on todella siistin näköinen! :) mutta nooh, en ole niin tarkka että tästä nyt maailmanloppu tulis, ja onneksi mieskään ei ole moksiskaan :)

Minkä arvosanan antaisin omalle sektiolleni? (lue synnytystarina täältä.)
7.
Alku meni hyvin, tosi hyvin. Loppu osa leikkauksesta huonommin (puudutteen loppumisen takia?), siksi huonompi arvosana.

Haluaisinko uudessa raskaudessa myös sektion / vai alatiesynnytyksen?
En osaa sanoa. Jos joutuisin sektioon vielä joskus, haluaisin että puudutukseen kiinnitetään parempaa huomiota, se ei saa loppua!!! tai sitten haluaisin sen kokonaan nukutuksessa. Ja mieluusti pahoinvointilääkettä etukäteen, etten oksentaisi enää.

Minkä arvosanan antaisin toipumiselleni 2kk ajalta?
6
Ensimmäinen viikko oli kamala, aivan kamala. Toinenkin viikko aika persiistä vielä. Ihan heti en haluaisi kokea vastaavaa kipua uudelleen. Olin aika poikki kun kivut alkoi hellittämään. En tiedä miksi minulla kesti niin kauan toipua. Kieltämättä jäi hieman paskat fiilikset kivuista, mutta katsotaa kultaako aika muistot ;)

Että semmosta...
Jos sektiosta/ja toipumisesta on jotain kysytävää, niin kysykää pois :)


-Mea

3 kommenttia:

 1. Siis oliko sulla tikit 2 viikkoa vai luinko ihan väärin? Mulla oli viikon... Tosin mulla oli niitit... Ja se niiden poisto teki niin pirun kipeää...

  VastaaPoista
 2. Kyllä sinullakin on ollut aikamoinen viime vuosi. Itse mietin myös, ettei vuotta 2014 voi unohtaa niin hyvässä kuin pahassa. Se ei ole niitä vuosia, joiden kohdalla miettii, että mitähän sinä vuonna tapahtui. Minusta nämä sinun tekstit kertoo hyvin myös sitä tarinaa, että jos on vain mahdollista, niin pitää tehdä kaikkensa, ettei joutuisi synnyttämään etuajassa. Vaikka Suomessa on hyvä keskoshoito, niin on se vaan kova alku niin lapselle, äidille kuin perheelle. Onneksi on hyvä keskoshoito, koska suuri osa keskosena syntyneistä lapsista syntyy ns. pakosti, kuten sinun tilanteessa. Omassa tilanteessani makaaminen oli avainsana ja onneksi makasin, koska lapsi syntyi "vasta" 36+0. Ja siltikin oli ongelmaa niin syömisessä kuin kellastumisessa. Tsemppiä myös jatkoon! Ota ihmeessä keskustelutukeakin vastaan, kun sitä toivottavasti tarjotaan. Itselläni alkaa kolmen kuukauden jälkeen nousta pintaan ajatukset "miten tässä olisikaan voinut käydä".
  TA

  VastaaPoista
 3. Mulla oli laskettu aika samoilla ajoilla kuin sinulla. Minulla synnytys meni aika pitkän kaavan kautta. Olin käynnistyksessä 5 päivää jonka jälkeen sektioon. Tässä toista viikkoa toipumasta. Sama kävi mulleki puudutus tahtoi loppua, anestesialääkäri hoputtiki lääkäriä neulomaan nopeampaan.

  VastaaPoista